Algemene tips

Houd uw snoeiwonden zo klein mogelijk door tijdig te snoeien. Het is het beste niet meer dan 20% per jaar te snoeien. Wilt u procentueel toch meer snoeien?
Wacht dan tot de bladeren gevallen zijn (rigoreus snoeien).

Snoeiperiodes

Bloemen: vlak na de bloei snoeien. Iedere plant heeft een verschillend snoeimoment.
Als je een boeketje snijdt uit de tuin is het een kleine kunst om deze meteen vakkundig te snoeien.

Vruchten: tijdens de oogst, dit is makkelijk en tijdsbesparend of zo kort mogelijk na de oogst.

Model van de boom: 'in volle blad' (mei-september). Dit is het beste tijdstip, door de fotosynthese helen de wonden beter en sneller.

Rigoreus snoeien: na de bladval (best voor 21 december, de kortste dag van het jaar), zeker voor bloeders (zoals de berk, esdoorn, notelaar, haagbeuk of druivelaar) en (bloemdragende) struiken.


image-248095-IMG_3365.w640.JPG

Bomen planten

De beste plantperiode voor
a) bladhoudende bomen en andere planten (coniferen, buxus, taxus, hulst,...) is vanaf september.
Let op: dit kan enkel gebeuren als het weer reeds vochtig genoeg is.
Bij aanhoudende droogte wacht men best tot na de eerste deftige regenperiode.

b) bomen en struiken die hun bladeren of naalden verliezen
is de herfst, vanaf het moment dat de plant zo goed als al zijn bladeren heeft verloren. (na de eerste vorst begin/half november).

Wanneer planten vóór de winter in de grond gaan, krijgen ze genoeg tijd om nieuwe wortels aan te maken alvorens het groeiseizoen begint.
Zodoende dat ze in het voorjaar het nodige vocht én voeding naar hun takken en bladeren kunnen sturen (de plant heeft dan een ruime periode van rust
en herstel gekregen en tevens de tijd gehad om zich te settelen).

Begeleidingssnoei: van planten tot vellen.

Wanneer u een boom wenst/gaat aanplanten is het van belang dat u de juiste keuze maakt. Eerst en vooral dient u de plaats te bepalen waar de boom komt te staan.
Aan de hand hiervan kunt u uw keuze maken. Houd bij de keuze van uw boom, de grootte en de eindmaat in gedachte.
Er bestaan meestal variëteiten die kleiner zijn. Een boom snoeien om hem klein te houden is niet de juist uitgangsfase. Bomen moeten hun eindmaat kunnen bereiken.

Wanneer dan uiteindelijk de boom gekozen is moet deze geplant worden. Zorg er voor dat de boom even diep komt te staan als toen hij in de kwekerij stond.
Plant uw boom eerder te hoog dan te diep.

Snoeien bij aanplant is principieel niet nodig daar dit bij de boomkweker reeds moet gebeurt zijn. Snoei “nooit” de kop van de boom weg.
Na het planten heeft de boom het eerste jaar geen snoei nodig. Vanaf het tweede en zeker het derde jaar is snoeien (begeleidingssnoei) geen overbodige luxe.

Dubbele koppen, zuigers, te stijl ingeplante takken, te dikke takken op de verkeerde plaats, gebroken takken, ...
Wanneer u jong ingrijpt blijven de snoeiwonden klein en herstelt de boom goed.
Een boom planten is als het opvoeden van kinderen (mensen).

Zaaien geeft de sterkste planten, daar deze een penwortel kunnen ontwikkelen, op de kwekerij wordt er verplant waardoor de penwortel verdwijnt.
Zaaien vraagt vanaf het eerste of tweede jaar reeds begeleidingssnoei.

• groeifase = veel snoeifase.
• uitzettingfase = weinig snoeifase.
• volwassenheidsfase = geen of weinig snoeifase.
• aftakelings-fase = veel snoeifase.
• Dode bomen (bomen sterven staande) = ‘velfase’.

image-248096-HPIM5194.w640.JPG

Aanbinden van planten

Ijzer- en plasticdraad zijn beiden sterk maar zijn uit den boze als bindmateriaal omdat ze insnoerend zijn. Deze draden wurgen uw planten op termijn. Ook bij het snoeien zorgen deze materialen voor ongemakken: je moet ze vaak eerst verwijderen en ze beschadigen vaak uw werkmateriaal (zoals uw hakselaar). Ook naar compostering toe moeten deze bindmaterialen vermeden worden.

Natuurlijke bindmaterialen snoeren minder makkelijk in uw planten en vormen geen problemen bij het snoeien. Deze moeten wel jaarlijks gecontroleerd worden. Ook uw snoeimateriaal zal hier niet van stuk gaan en naar compostering toe spreekt het voor zich dat deze natuurlijke bindmaterialen 100% afbreekbaar zijn.